Bonda berbicara

Saturday, May 9, 2020

perkara tak diingini

May 09, 2020 0
perkara tak diingini

Sempena hari ibu , dan ramadhan karim... 
Nak hadiah dekat mak mertua telekung... 

So bonda decide nak beli dekat shoppe.. 

Maka bermula lah cerita bonda 
29hb/4 bonda beli dekat shoppe .. 
Feel so bad sebab .. Servis dia terlalu lambat ... Tapi gigih belikan juga sebab saller kata READY STOK... 

1 hb bonda dapat notification " attemp has failed" bonda still pm tapi tak respon ...

Bila msg dia kata... "on monday baru dilevery" 

Ok fine .... 

5 hari terperam dalam..shoppe tak pos ... 

Bila tanya bila pos " esok" 
Bila tanya bila pos "hari ni".. 
Tolak tambah 6 hari total diperam 
Jadinya bonda decide nak cancel je la..
Rasa macam annoying plk kena peram lama-lama 
Dengan saller asyik "tipu" esok pos esok pos ...

Cancel order is done ... Pada tarikh 5/5/2020 

Dalam masa sama bonda order pada saller lain yang boleh Cod terus...

Tiba-tiba kanda cakap .. 
8/5/2020
"yunk mak dah dpt telekung" 

Ohh ok .... 
Cpt nya ... Haha

Bonda pon pm saller tu dan ckp THANK YOU sebab dah dapat telekung 

Tiba-tiba saller reply 

"eh yunk belom sampai lg" 
Bonda pon cakap dengan babah 

Eh yunk , mana ada sampai lg.. Mungkin awe atau along punya kot...b

Babah bonda pon double conferm dengan along 
Along cakap "awe kot" 

Bonda dengan babah ok je la.. Sebab... 
Tanya tu.. Takut babah bonda tersilap ..

Tibe-tiba teringat .. 

Eeeeeh..... Shoppe....!! 

Chek-chek balik...ehh haah la... 

Ni order bonda dari shoppe.. Mcm nana dia boleh hantar sedangkan dah lama cancel order ..  

Aigooooo! Saller ni betul memeningkan kepala... Haih...  

Bukan apa.. Kesiankan saller tu jugak sebab bonda dah cancel awal-awal .. 

Tambah-tambah pkp...masing2 faham..tapi kalau dah sampai 6 hari masih tak pos out .. Fenin makkkk... Haihhhh.....


Wednesday, April 15, 2020

paddle pop melon lemon fizzy!

April 15, 2020 0
paddle pop melon lemon fizzy!

Memandangkan kita masih dan akan menempuh panjangnya lagi PKP ni..  
Apa kata kita cuba meluangkan masa bersama-sama keluarga dan semestinya dapat menambah lagi keakraban bersama..  

Paddle pop melon slice..  
Wah dengar nya keluaran terbaru 
Pelbagai menu kita boleh mencuba antara nya.. 

PADDLE POP MELON LEMON SLICE

Wow! Dengar pon menarikkan..  
Jom kita chek it out menu paddle pop melon lemon slice !

Bahan-bahannya : 




Sirap gula 80gram
Perahan lemon 30gram 
Hirisan tembikai susu 200gram
Sedikit daum mint 
jangan lupa watak utama.. Hehe.. 
Paddle pop melon slice.. 
Bahan-bahan di atas di kisar sehingga halus 
Terpulang sama ada nak tapis atau minum macam tu je..  Pada bonda kedua2 nya rasa sama dan feel good 
Dibantu oleh kesayangan-kesayangan bonda hehehe.. 

Jangan lupa!  Letakkan sedikit hiasan di atas nya 
*daun mint 
*hirisan lemon 
*paddle pop melon slice 
*hirisan tembikai susu 


Tara.. Dah siap! 
Boleh terus diminum ... 

Antara soalan-soalan menarik!  

Sedap ke?  Sebab ada mint tu?  
Eh harus sedap taw!  Sebab...  Sebenarnya rasa mint tu sangat tak menganggu .. 
Jadi jangan risau..  
Rasa dia menenangkan dan menyejukkan tekak bila musim-musim panas ni... 

Jom cube bersama-sama 

Rasai keenakkan nya...! 


Wednesday, April 8, 2020

TAK TERLUAH

April 08, 2020 0
TAK TERLUAH
Terkadang medium MEDSOC ada pro dan kontra nya..  

Memang ada buruk nya, terdapat juga kelebihannya 

Zaman sekarang jeNis semua hujung jari..  
Terkadang zaman penuh kontroversi 
Kalau guna sebaik mungkin Medsoc Ni insyallah ke jalan baik la dia..  

Macam tu juga luahan 
Mampu ke simpan? 
Terkadang Medcos Ni tempat meluahkan 
Aslong as tak mencarut, tak bercakap bukan2 
Enough. 

Terlalu banyak sebab untuk kita meluahkan kat medsoc.. Tapi biar bertempat..  

Mampu ke kita berdepan dengan MULUT LASER?? 
Sanggup dengar??  
Sanggup hadap?? 

Kita sebagai mangsa keadaan 
Sanggup pendam? 
Sangup simpan 

JAWAPAN DIA TAK! 

Bukan melempias amarah dekat MEDSOC.. tapi ambik tahu... Ambil teguran..  Ambik jadi tauladan..kita tak pernah tahu kita menyakiti hati org...  
Mungkin sebab KITA TAK NAK AMBIK TAHU
ATAU KITA BUAT-BUAT TAK TAHU 

Kalau dah orang tegur tu faham-faham sendiri lah..  memang buruk.. Buruk sangat bila guna medsoc..  Tapi tu la..selagi tak bercakap tak luah SELAGI TU BUAT TAK TAHU.. 


Aku sendiri bukan jenis nak tegur depan-depan 
Aku tak nak menjatuhkan malu org..  
Ada ke yang sanggup kena tegur?? Ada sanggup kalau terima??   Yee ade tp 1 dalam sejuta..  
Lepas tu menyentap..  Masam muka nak bergaduh 
For me sebab tu MEDSOC jadi laluan sebab?? 
Kalau boleh tak nak sakitkan hati sesiapa apatah lagi BERMUSUH.  

Sungguh , tak larat nak hadap situasi macam mana sekarang jadi .. 

Terlalu simple 
Apa yang ada sekarang aku tak pernah kacau orang apatah lagi nak campor hidup org..  
Tapi kalau terlampau melebih sangat..  
SIAPA TAHAN?


Sunday, April 5, 2020

kek marbel ku jatuh cinta

April 05, 2020 0
kek marbel ku jatuh cinta
Haaa!  Begitu tajuk nama nya... Haha 
Assalamualaikum mommies!

Meh bonda nak cerita sikit..  Semenjak PkP ni memang banyak masa terluang sampai tak terupdate blog eh! 

Masa banyak terluang ni lah kita meluangkan dekat dapur... Hehe 

Mommies mesti tercari-cari kudap untul kiddos kan... 

Banyak sebenarnya menu 
Jom kita chek it out SALAH SATU DARI NYA 

Kek marbel by azlina ina.. 
Jujur dari hati kesemua RESEPI BELIAU 
Sangat tiptop... 
Bonda ni sejenis susah nak percaya resepi dari geogle..haha..sebab selalu tak menjadi je.. 
Mybe resepi AZLINA INA ni sebati kot..kah!! 

Love teruk! 

Bahan-bahan nya adalah 

Susu pekat 1 cawan 
Planta 1 1/2 cawan 
Nota : 1 cawan planta dalam 250gram 
        : susu 200gram 

Cara - cara wisk kan dua bahan di atas tadi sampai sebati 

Masukkan 2 cawan tepung gandum 
Wisk kan laju-laju taw..  

Nota : 1 cawan tepung gandum 100gram 
Jadi kita memerlukan 200 gram (2cawan) 
*satu sudu kecil baking powder

Kemudian 4 biji telor gred b 
anggaran 50gram (sebiji) 
Masukkan telor satu persatu taw..  

Gaul kan semua sehingga sebati..  
Bahagiakan kepada dua... 

Masukkan serbuk coklat atau dua sudu milo kedalam salah satu adunan..  
Gaul sebati , kemudian masukkan ke dalam loyang ye..  Secara bergilir-gilir 

Warna coklat dulu , kemudian satu lagi adunan yang tidak dicampor apa-apa pewarna.. Atau bergantung padal mommies semua nak buat macam mana dan bagai mana.. Hehebe...



Tara.. Sedia dimakan.. Sedap makan panas-panas ni taw...hehehe

Selamat mencuba guys!

Saturday, February 29, 2020

pengalaman baru

February 29, 2020 2
pengalaman baru
Bertempat digiat mara kampung baru satu percubaan terbaik dari bonda (rasanya lah) hahaha.. 

Entah kenapa tahun ni banyak bebenor rasa nak capai impian .. (cari ilmu , gali ilmu)

Dan kalau boleh bukan nak meniru mana-mana orang... Bonda suka sangat kelainan.. 
Betul bonda sangat setuju.. 
Soal "adat" tapi jangan lah apa orang buat kita nak buat.. Ikut pada kesesuaian kita .. 
Biar bertempat .. 

Ni tak ape orang buat kita nak ikut , nak bersaing.. Banyak lagi cara nak bersaing .. 

Be positif kita ikut cara kita dan bukan orang lain.

Bertempat di kampung baru (giat mara) 

Alhamdulillah rezeki bonda bila mak infom ada kelas menjahit baju kurta .. 

Gigih sangat pergi , babah minta cuti jaga kan anak-anak .. 
Alhamdulillah ... 

Dari segi baju , kain semua bonda serahkan kat babah mcm mana dia nak , warna corak dan lain-lain .. 

Alhamdullah dapat tenaga pengajar yang baik hati .. 


Pertama kali sebenarnya masuk kampung baru nak .. Makkk aii teruja nya rasa hehehe.. 

Tengok suasana kampung ... 
Kedai runcit dia yang klasik tu .. 

Dalam masa sama mana eh rumah yang selalu org Berlakon tu hikhik ... 


Menjahit ni memang bukan jiwa bonda tapi... Bila fikirkan dah ada anak , suami .. 

Perasaan nak buat sendiri tu memang menebal.. 
Terasa bangga kalau tengok hasil tangan kita dipakai .. 



Sejujurnya cakap , masuk kelas cikgu ni sangat tak membosankan dam beliau sangat membantu!!! a to Z dia bantu... 


Bukan niat nak jadi tylor pon .. Bahkan sangat tak layak.. Cukup niat dalam hati sekadar 

" ya allah , bahagianya kalau aku dapat buat sendiri sedikit sebanyak dapat kurangkan penjimatan kos buat keluarga kecil kami"

Selagi boleh jimat kita jimat .. Haa gitchuu hehehe... 

Tara... Bila dah jadi baju 
Eh eh cantik pulak warna ni..haha.. 

Seronok bila dapat tambah ilmu , suami semangat pakai... Alhamdulillah moga bonda tak jemu menimba ilmu .. 

Lapang kan dada hamba mu ini ya allah... 

Sekian,
Bonda anak dua hehehhe





Friday, February 28, 2020

simple tapi cukup bermakna

February 28, 2020 0
simple tapi cukup bermakna

Susah sebenarnya nak cari apa yang disukai menjadi kegemaran anak-anak ..

Setiap minggu mahu kan satu kelainan supaya anak-anak tak jemu .. 
Tapi sup masih jadi pilihan ..buat lah berapa kali pon .. Mahu bertambah 3 4 kali , tapi bonda nya pulak yang rasa kembang tekak..hehe..

Minggu lepas bonda cuba tukar menu lain untuk anak-anak .. 

Jom chek it out . 

Bab masak bonda tak suka remeh-remeh ..
Pada bonda basic nya sahaja yang penting ada bawang merah , bawang besar dan halia ..


Remis sekilo 
Bawang putih *
Bawang merah *
Halia *
Cabai masak *


Sos cili
Sos tiram 
Sedikit gula
Sedikit garam 
Sedikit secukup rasa

Racik halus bahan bertanda * 

Tuang sedikit minyak didalam kuali ..  
Masukkan bahan bertanda * 

Tumis sehingga sedikit layu .

Masukkan sedikit sos tiram , sos cili , dan masak sehingga betul-betul masak .. Kemudian .. Masukkan secukup rasa , garam gula .. 

Sedikit daun sup daun bawang ...
Dan sedia utk dimakan... 
Sesuai utk anak-anak yang tak tahan pedas ... 

Sedia dimakan .. 

Pasti kan remis dibasuh sehingga bersih ye.. Utk mengelakkan rasa dan hanyir nya .. 
Selamat mencuba..

Monday, February 17, 2020

Menu 15 minit ..

February 17, 2020 0
Menu 15 minit ..

Nak cerita sikit pasal menu menambat hati anak-anak yang super dupper sedap ni... 

Dalam rumah ni memang macam-macan kerenah yang mak-mak kena layan dan bersabar , 
Yang sorang tu tak nak makan pedas lah , yang sorang lagi apa pon boleh asalkan "makanan" memang penuh dugaan ,

Oleh kerana bonda ni full time house wife ...
Tiap-tiap hari catu dalam kepala ni ..

Berita utama suri rumah semasa 

"Apa nak masak hari ni" 

Soalan-soalan yang memang selalu bermain dikepala mak-mak ni.. 

Susah jugak yeak ! Jadi suri rumah ni 
Otak kena pantas seiring kelakuan hehe... 

Menu hari ini adalah..... 

Taraaaa.... 
Sup ayam kentang carrot su'un bonda hahaa.. 

Kemalasan berganda sampai tak tahu nak masak apa . 

Jom chek it out menu hari ini 

Bahan-bahannya 

Ayam 
Carrot
Kentang
Su'un 
Bawang ye BUKAN MAKCIK BAWANG *
bawang putih *
Halia *
Daun sup daun bawang
Garam
Secukup rasa 
Lada hitam 

Nota kaki : kalau boleh lebih-lebihkan lah bawang putih dan halia (tak perlu blande ketok-ketokkan SAHAJA) afdhol. 

Cara-caranya 
Hiris bahan bertanda *
Tumiskan bahan bertanda * guna minyak sedikit sahaja 

Sementara itu ...
Reneh kan air hingga mengelegak kemudian baru masukkan ayam Didalam air yang telah mengelegak
Nota kaki : untuk mengelakkan ayam dan sup reneh tu berasa hanyir ayam 

Setelah bahan tumis siap campak secara berhemah didalam reneh ayam itu tadi 

Masukkan lada hitam , garam dan secukup rasa (tidak digalakkan didalam masakan untuk kanak-kanak)
Sup bunjut kalau rasa nak masuk silakan , kalau tak nak pon tak ada masalah. 

Masukkan kentang dahulu selang 5minit kemudian masukkan carrot pula , tunggu hingga mengelegak dan carrot serta kentang empok sepenuhnya .. 

Taraaa ..dah siap , menu 15minit penuh kasih sayang dah siap .. Sambil pejam-pejam mata gitu ..
Tak dinafikan sup mempunyai kebaikan Tersendiri dan sememangnya akan menjadi pilihan utama anak-anak . Sampai boleh tambah 2 3 kali nasi taw ..... 

Jangan lupa tambah daun sup daun bawang tu... 



Selamat mencuba .. 
Jadi kan memasak satu hobi yang indah dan seronok ..